Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 6 maja 2018

Pizza z mozarellą na spodzie z cukinii



Pizza z mozarellą bazyliową bez GMO Zotarella na spodzie z cukinii. Smaczna, lekka, trochę inna niż tradycyjna pizza, ale równie dobra!

Składniki
Spód:

  • 1 średnia cukinia 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 4 łyżki otrębów żytnich
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól i pieprz do smaku

Sos:

  • ok. 50 g przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • do smaku sól pieprz 

Wierzch:

  • 1 kulka mozzarelli Zotarella z bazylią bez GMO
  • świeża bazylia


Przygotowanie
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posolic. Zostawic na kilka minut, a następnie wycisnąć sok. Do cukinii dodać jajko, mąkę, otręby, siemię lniane, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną cukinię wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na cienki placek. Piec w temperaturze 200°C przez 25 minut z grzałką góra - dół. Zarumieniony spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi i układamy plastry sera mozarella. Wstawiamy do piekarnika na dodatkowe 5-7 minut. Smacznego :)


Zottarella, to ser mozzarella produkowany przez firmę Zott według włoskiej receptury. Zottarella zanurzona jest w solonej zalewie, która chroni ser przed wyschnięciem. Zottarella oferuje szerokie i ciekawe zastosowanie w nowoczesnej kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz